Importanța economisirii în asigurarea unei vieți financiare echilibrate

Posted on

Una dintre provocările vieții este oferită de către asigurarea unei situații financiare constante. De cele mai multe ori ne obișnuim cu un anumit stil de viață, pe care, din rațiuni financiare nu mai reușim să ni-l asigurăm în anumite situații. În astfel de cazuri, majoritatea oamenilor apelează la un împrumut rapid sau la orice altă opțiune de creditare (familie, prieteni, colegi).

Cu toate acestea, pentru a nu ajunge într-o astfel de situație este indicat să ne planificăm o cât mai bună eșalonare a veniturilor noastre lunare. Scopul este unul clar: să ne asigurăm de-a lungul întregii vieți o situație financiară echilibrată, care să ne permită să ne menținem același stil de viață, de la tinerețe până la bătrânețe. Totuși, oare cum este posibil să reușim să beneficiem de o viață financiară echilibrată?

Identifică surse de venituri cât mai sigure și mai bine remunerate!

În cazul în care ești angajat și ți-ai propus un anumit stil de viață, iar rezultatul nu este cel dorit, cu siguranță că trebuie să-ți regândești strategia de a obține bani. Poți să optezi pentru o suplimentare de venit, bazându-te pe exploatarea unuia dintre hobby-urile tale (fotografie, organizare de evenimente, creare de obiecte hand-made, etc.). Desigur, o astfel de activitate este destul de obositoare pentru tine, pentru că implică folosirea timpului liber în scopul obținerii de bani.

Ideal, într-un astfel de caz, este să îți asiguri o sumă destul de mare într-un interval de timp cât mai scurt, dar, opțiunile nu sunt atât de la îndemna fiecăruia. Situație în care este recomandat să îți perfecționezi abilitățile și să eficientizezi modul de a munci. O altă formă de a face bani este să avansezi la locul de muncă actual, caz în care este nevoie de perfecționare (la locul de muncă sau prin urmarea unor cursuri de îmbunătățire a capacităților tale). În acest fel o să obții mai mulți bani, păstrându-ți locul de muncă actual, fără să mai fie nevoie să-ți sacrifice timpul liber personal în vederea obținerii de bani.

Ceea ce este sigur că nu trebuie să faci atunci când îți dorești să câștigi mai mulți bani este să te bazezi pe noroc și exploatarea acestuia în diverse combinații cu un nivel mare de risc (jocuri de noroc, loterie, tombole, etc.). O astfel de atitudine nu doar că o să te facă să rămâi fără bani, dar o să te determine să te împrumuți pentru a recupera pierderile, iar situația poate degenera. De aceea dacă vrei să câștigi mai mult, singura ta soluție este să îți folosești forța intelectuală și fizică pentru a-ți crea o situație materială sigură și pe termen îndelungat. Și nu uita că banii trag doar la cei care muncesc și ii doresc cu adevărat, știind să-i folosească într-un mod cât mai eficient!

Învață să faci economii în fiecare zi!

Dacă ți-ai asigurat o sursă de venituri constantă, atunci poți să începi să te gândești la cele mai bune modalități de a optimiza câștigul lunar. Eficientizarea modului de consum, a realizării cumpărăturilor, identificarea celor mai bune opțiuni de a face economii (la cumpărături, acasă, la serviciu, în materie de transport și asigurare divertisment, etc.) sau adoptarea unui stil de viață minimalist sunt soluții care îți vor furniza posibilități reale de a face economii.

Este foarte important să economisești nu doar lunar, ci în fiecare zi, dat fiind faptul că aceasta reprezintă o provocare care îți va facilita însușirea unui comportament bine determinat, pentru întreaga viață. Poate că ți se pare puțin cam devreme să faci economii, dar trebuie să știi că începând cât mai repede (încă de la primele salarii) o să reușești să strângi cât mai mulți bani. Și nu doar atât! În acest fel vei învață să economisești în mod constant, iar pe măsură ce avansezi, o să identifici mai multe forme de a face economii.

Fie că o să le descoperi de unul sigur, fie că o să afli despre ele din diverse surse, atât timp cât economisești, singurul lucru care contează este faptul că în fiecare zi strângi bani. Banii pe care i-ai economisit îți vor oferi siguranța zilei de mâine, dar și posibilitatea de a-ți îndeplini o serie de dorințe. Până la urmă, economisirea înseamnă obținerea unui nivel financiar care să-ți permită să te bucuri de un anumit stil de viață, care să combine atât strângerea de bani într-un mod eficient, cât și cheltuirea acestora într-o formă cât mai avantajoasă!

Cum poți atingere echilibrul financiar în viață?

Ți se pare că banii nu îți ajung, dar că poți să remediezi această situație fără prea mari eforturi? Atunci înseamnă că dispui de capacitatea necesară pentru a-ți atinge obiectivul de economisire pe termen lung. Iată ce trebuie să faci pentru a strânge cât mai mulți bani și pentru a te bucura de o existență cât mai echilibrată în întreaga ta viață:

  • Nu mai face datorii și evită cu orice preț să cheltui banii într-un mod nepractic;

  • Identifică utilitatea cumpărăturilor pe care le faci zilnic (pentru satisfacerea nevoilor alimentare personale, pentru a-ți asigura o rezervă în casă, pentru că sunt la un preț promoțional, etc.);

  • Renunță la acele cumpărături care nu îți sunt folositoare și cumpără în mod eficient, bazându-te pe un plan săptămânal de organizare a meselor;

  • Renunță la obiceiurile nesănătoase și optează pentru două zile pe săptămână în care să te hrănești exclusiv fără carne;

  • Renunță la mâncarea nesănătoasă care crește șansele de îmbolnăvire a organismului;

  • Utilizează produsele de îmbrăcăminte/încălțăminte până la momentul în care își ating nivelul maxim de uzură;

  • Scade consumul de resurse în locuința ta, căutând în permanență să găsești alternative de eficientizare a acestui consum (de la becuri economice și până la electrocasnice de calitate, din clasa de eficiență energetică maximă).

Desigur, fiecare dintre noi își are propria viziune despre cum poate obține echilibrul financiar în viața personală. Fiecare om necesită un anumit nivel de satisfacție, având nevoi diferite, ceea ce înseamnă că modul de economisire este raportat la fiecare în parte. Cu toate acestea, scopul este unul comun, astfel că, pentru a obține o viață financiară echilibrată este necesar să începem să economisim chiar începând din acest moment!

One thought on “Importanța economisirii în asigurarea unei vieți financiare echilibrate”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *