Totul despre aparatul dentar: beneficii, tipuri, costuri

Posted on

Un zâmbet frumos este important atât pentru felul în care apărem în fața celorlalți, cât și pentru sănătatea orală. Alinierea deficitară a dinților poate produce probleme grave și poate îngreuna masticația sau mușcătura. De aceea, este bine să-ți pui aparat dentar pentru a-i îndrepta. Cu cât îl pui mai devreme, cu atât este mai bine, dar nu este niciodată prea târziu să obții un zâmbet frumos și sănătos. În rândurile care urmează, îți prezentăm toate informațiile pe care trebuie să le știi înainte de a apela la medicul ortodont. Află de ce este bine să-ți pui aparat dentar, ce tipuri de aparate sunt disponibile și cât costă.

Beneficiile aparatului dentar

Previne paradontoza

Unul dintre cele mai mari beneficii ale aparatului dentar este prevenirea bolii gingivale. Aceasta reprezintă o inflamație a țesuturilor moi din jurul dintelui. Peste jumătate din populație are o formă de boală gingivală, fie gingivită, fie forma mai gravă, numită paradontoză.

Boala gingivală apare ușor la persoanele cu dinți strâmbi. Placa bacteriană și particulele de hrană rămân blocate între dinți ceea ce permite bacteriilor să se multiplice și să infecteze gingia. Există și riscul ca bacteriile să afecteze rădăcina și osul maxilar. Aparatul dentar îndreaptă dinții, astfel că aceștia pot fi curățați mult mai ușor.

Previne deteriorarea dinților

Bacteriile pot provoca și deteriorarea dinților și carii. Dacă îi îndrepți cu ajutorul unui aparat, ei nu mai păstrează particule de hrană și bacterii, deci riscul de a dezvolta carii și infecții dentare scade.

Scade riscul de distrugere a dinților

Știai că dinții aliniați necorespunzător sunt mai predispuși la rupere și alte probleme dentare? Presiunea se distribuie necorespunzător, astfel că unii dinți trebuie să suporte o forță mai mare în timpul mușcăturii. Acest lucru poate afecta smalțul sau chiar fisura ori rupe dintele.

Îmbunătățește sănătatea digestivă

Persoanele cu dinți strâmbi tind să mestece mai greu, pentru că deseori ocluzia este deficitară. Mâncarea nemestecată bine este mai greu digerabilă, astfel că pot apărea probleme digestive, cum sunt arsurile și disconfortul abdominal.

Crește încrederea în sine

Persoanele cu dinți aliniați incorect se feresc deseori să zâmbească și se consideră neatractive. În cazul copiilor, ironiile celorlalți pot provoca sentimente de inferioritate. Îndreptarea dinților crește încrederea în sine ceea ce contribuie la o viață mai bună, din toate punctele de vedere.

Mulaj si aparat dentar

Tipuri de aparat dentar

Metalic

Aparatele dentare metalice sunt cel mai des întâlnite pentru că oferă un raport calitate-preț bun. Sunt eficiente în tratarea anomaliilor dento-maxilare și se pot personaliza. Sunt totuși foarte vizibile, comparativ cu alte tipuri de aparate.

Safir

Dacă ești preocupat de modul în care arăți, aparatul safir este una dintre alegerile cele mai bune. Cristalul de safir este un mineral dur, aproape invizibil, astfel că multe persoane nici nu vor sesiza că porți aparat. Marginile rotunjite ale cristalelor asigură un confort sporit. Aparatele safir sunt însă mai puțin rezistente decât cele metalice.

Tip gutieră

Acest tip de aparat nu conține bracketuri sau sârme, ci folosește tehnologia computerizată 3D. Amprenta dentară este transformată într-o imagine tridimensională, iar pe baza acesteia se realizează setul de gutiere cu ajutorul cărora se îndreaptă dinții. Aparatele tip gutieră sunt invizibile, confortabile și estetice.

Ceramic

Ceramica are culoarea dinților și este rezistentă la pete. De asemenea, este confortabilă. Te obișnuiești repede cu un aparat ceramic, dar trebuie să ai grijă cu el, pentru că este mai fragil.

Lingual

Din punct de vedere estetic, aparatul lingual nu are rival. Se aplică pe partea inferioară a dinților, deci este invizibil. De asemenea, este confortabil și acționează rapid. Generațiile recente de aparate linguale folosesc tehnologia digitală, ceea ce permite precizie maximă în îndreptarea danturii. Singurul dezavantaj al acestui tip de aparat dentar este costul ridicat.

Mobil

Aparatul dentar mobil se folosește pentru copiii de 8-12 ani care au structura osoasă mai puțin densă. Avantajul lor este că tratează anomaliile dentare din stadiul incipient, astfel că dinții se îndreaptă mai repede și fără risc de recidivă.

Costurile unui aparat dentar

Pentru a avea un zâmbet frumos, trebuie să investești bani. Chiar dacă prețul aparatelor dentare nu este mic, trebuie să te gândești că pentru sănătatea ta merită să faci orice sacrificiu financiar. Nu amâna vizita la ortodont pentru că dantura se poate deteriora de la un an la altul și poate fi prea târziu dacă se instalează paradontoza sau altă afecțiune. Un credit rapid sau altă sursă de finanțare te poate ajuta să suporți mai ușor costurile unui tratament ortodontic.

Prețul aparatelor dentare se calculează per arcadă la majoritatea clinicilor stomatologice. Aparatul dentar mobil este cel mai accesibil la un preț de 1000-3000 lei. Aparatele dentare metalice sunt cele mai ieftine, prețul lor variind între 2000 și 3500 lei. Aparatele ceramice au un preț de 2500-4000 lei, iar cele din safir costă 3000-5000 lei. Aparatul lingual costă în medie 12000 lei, iar cel de tip gutieră 7000 lei. La costul aparatului se adaugă cele pentru consultația inițială și periodică, pentru amprenta dentară, curățare și pentru alte intervenții.

Aparatul dentar este o necesitate dacă nu ai dinți aliniați corect. Cu ajutorul său, obții un zâmbet frumos și previi problemele de sănătate dentară.

Referințe:

“Dental Braces and Retainers.” WebMD, www.webmd.com/oral-health/braces-and-retainers#3-6. Accessed 8 July 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *