Antreprenor

Idei de afaceri profitabile: sfaturi și pași de urmat

Posted on

Antreprenoriatul reprezintă obiectivul suprem din punct de vedere profesional. Omul de azi nu mai visează să fie angajat într-o companie de top, ci să aibă propria afacere, pentru a-și putea atinge cu adevărat potențialul. A-ți transforma ideile într-un startup nu este deloc ușor și vine cu anumite riscuri. Însă, pe termen lung, merită să faci pasul spre antreprenoriat. Vei învăța pe măsură ce-ți vei dezvolta afacerea și îți vei testa abilitățile la fiecare nouă provocare. Alegerea domeniului de activitate este primul pas în cariera de antreprenor. De aceea, trebuie să te îndrepți spre o nișă profitabilă. Descoperă, în continuare, sfaturi utile și pași pe care este bine să-i urmezi atunci când pui în practică o idee de afacere.

Ține cont de contextul economic și social

În primul rând, trebuie să știi că mediul economic este dinamic. Unele domenii de afaceri se dovedesc profitabile o scurtă perioadă, sau doar sezonier, în timp ce altele sunt lucrative pe termen lung. În plus, influența factorilor politici, sociali sau macroeconomici influențează clienții, de la companii la indivizi. Prin urmare, trebuie să ții cont de aceste aspecte atunci când iei în calcul o idee de afacere.

Alege o idee de afacere profitabilă

Anumite idei de afaceri se dovedesc inspirate în prezent. Iată câteva exemple:

  • serviciu de curățenie – persoanele fizice și companiile solicită tot mai mult astfel de servicii, iar pe piață există încă destul loc;
  • pensiune pentru animale de companie – numărul proprietarilor de câini și pisici a crescut în România, iar mulți nu au cu cine le lăsa atunci când sunt la serviciu sau călătoresc;
  • fotografie și filmare aeriană – cererea pentru fotografie aeriană vine atât de la companii imobiliare, cât și de la cupluri care se căsătoresc, producători muzicali, companii media etc;
  • webdesign – webdesignul rămâne un domeniu profitabil, dacă îți formezi o echipă competentă;
  • management de proprietate – în Occident, companiile cu acest profil sunt destul de obișnuite, dar la noi nișa este încă în stadiul incipient; o afacere de acest fel are ca domeniu de activitate administrarea și îngrijirea unei proprietăți.
  • cultivarea nucilor – nucii sunt copaci în care „cresc bani“. Arborii necesită îngrijire minimă, iar cererea internă și externă este atât de mare încât prețul nucilor rămâne ridicat în fiecare an.

Șlefuiește ideea

Odată ce ai ales o idee de afacere, trebuie să o pui bine la punct înainte de a o pune în practică. Studiază companiile cu același profil, în special liderii de piață. Dacă ai descoperit ce poți aduce în plus față de ei sau cum poți oferi servicii sau produse similare, dar mai eficient pentru clienți și pentru tine, atunci poți începe să lucrezi la șlefuirea ideii. Gândește-te care va fi motorul afacerii tale: intrarea ca nou jucător pe piață sau activarea sub un brand deja existent. A doua variantă înseamnă lansarea unei afaceri de tip franciză, care se dovedește deseori o idee inspirată.

Dacă vrei să-ți faci intrarea pe piața de afaceri cu propriul brand, trebuie să începi cu găsirea unui nume potrivit pentru startup-ul tău. Nu poți face acest lucru până nu îți definești clar clientul potențial. Dacă pornești afacerea fără să știi care sunt clienții țintă, ai toate șansele să eșuezi sau să întâmpini dificultăți.

Business plan

Realizează un plan de afaceri detaliat

Planul de afaceri este un pas important în crearea unei afaceri. Trebuie să te gândești bine care este scopul afacerii tale, ce și cum produci, pentru cine, care sunt obiectivele și costurile. Pentru a-ți fi mai ușor, nu strică să faci o cercetare de piață amănunțită. Aceasta te ajută să înțelegi bine comportamentul și nevoile clienților, industria din care faci parte și concurența. De asemenea, trebuie să ții cont și de potențialele dificultăți. Mulți antreprenori neexperimentați sunt atât de entuziaști la început încât nu își fac și planuri de rezervă în caz că apar probleme.

Evaluează-ți finanțele

Începerea unei afaceri costă, așa că trebuie să știi exact cum o finanțezi. Ai propriile fonduri sau trebuie să te împrumuți? Dacă renunți la job, ai destui bani puși deoparte pentru a te întreține până când începi să faci profit? Nu subestima necesarul de capital de care ai nevoie, pentru că s-ar putea să dureze mult până când afacerea devine lucrativă. Ia în calcul următoarele surse de finanțare:

  • împrumuturi rapide;
  • credite pentru afaceri;
  • atragerea de investitori;
  • granturi pentru afaceri;
  • crowdfunding

Dă formă legală afacerii

Următorul pas pe care trebuie să-l parcurgi este obținerea documentelor legale de funcționare. Poți obține singur personalitatea juridică sau poți apela la o firmă specializată. Înainte de a alege o anumită structură legală (S.R.L., S.A., P.F.A.), gândește-te la avantajele și dezavantajele fiecăreia. De asemenea, trebuie să te decizi în legătură cu obiectul de activitate principal și secundar, potrivit codului CAEN.

Investește în marketing și branding

După ce ai definitivat și aspectele legale ale afacerii, ești gata pentru marea aventură a antreprenoriatului. Însă nu uita de marketing și branding. În prezent, o firmă care nu investește în promovare este pierdută din start. Lucrează cu specialiști în domeniu pentru a-ți forma un brand puternic și a ajunge la clienții doriți.

Există multe idei de afaceri care îți pot aduce profit, cum sunt cele câteva pe care le-am menționat mai sus. Ține cont de sfaturile și pașii prezentați pentru ca afacerea ta să meargă bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *