Vrei să scapi de datorii? Iată 3 metode prin care îți poți echilibra finanțele

Posted on

Datoriile, fie că vorbim despre un credit la bancă sau despre o sumă mică împrumutată de la prieteni, nu fac casă bună cu liniștea. Atâta vreme bugetul tău nu este tulburat de circumstanțe neașteptate (un eveniment neplăcut sau o situație care trebuie remediată urgent), poți crede că ții lucrurile sub control, dar este suficient să cadă o singură piesă din domino-ul echilibrului financiar, și ți se va părea că te afli într-o situație fără ieșire.

E drept că un credit este, de multe ori, singura soluție de care dispui pentru a-ți achiziționa o mașină, o casă sau chiar pentru a te bucura de o vacanță binemeritată, dar dacă nu acționezi prudent și nu vezi imaginea în ansamblul ei, riști să împrumuți mai mulți bani decât poți da înapoi. Iar acesta este primul pas către o experiență neplăcută și foarte stresantă: aceea de a nu ști cum să mai scapi de datorii.

Îți venim în ajutor cu o listă de metode lipsite de riscuri care te vor ajuta să-ți plătești datoriile.

Refinanțează-ți creditele

Dacă ai credite la bancă și ratele lunare devin tot mai greu de plătit, fie pentru că veniturile tale s-au redus, fie pentru că au crescut dobânzile de referință sau s-a depreciat valoarea leului, o soluție eficientă o constituie refinanțarea.

Practic, prin refinanțare iei un credit nou la o dobândă mai bună, cu care poți achita creditele aflate în derulare. În felul acesta vei avea și un control mai bun asupra finanțelor tale. Vânează ofertele promoționale ale băncilor sau fă o cercetare de piață și afla ce instituție bancară îți oferă o rată a dobânzii mai avantajoasă. Nu uita să iei în calcul dobânzile, comisioanele și orice alte cheltuieli care nu intră în valoarea ratei.

Raționalizează-ți cumpărăturile

Concret, problema datoriilor se naște din faptul că primești mai puțini bani decât cheltui. Cea mai simplă soluție prin care poți remedia acest dezechilibru este să scoți mai puțini bani din bugetul personal, adică să cheltui mai puțin. Dacă ai ține o evidență strictă asupra cheltuielilor, ai fi surprins să vezi câte dintre acestea ar putea fi, dacă nu evitate, atunci măcar reduse. Contează, însă, foarte mult să cunoști toate alternativele de care dispui. De exemplu, dacă obișnuiești să mergi în fiecare zi la magazin și să cumperi cantități mici, pierzi bani. Magazinele de cartier practică, de cele mai multe ori, prețuri mai mari decât cele angro, iar la aceasta se adaugă și faptul că ești mult mai tentat să faci cumpărături din impuls fără o planificare prealabila.

Așadar, cea de-a doua metodă prin care poți scăpa de datorii este să-ți raționalizezi cumpărăturile. Mergi o dată pe săptămână la un hypermarket de unde vei putea achiziționa produse în cantități mari, la prețuri mai mici. Planifică-ți mesele pentru săptămâna următoare și alege alimentele în funcție de acestea. Orientează-te către produsele care au cel mai bun raport calitate-preț în locul celor de la brandurile celebre.

Valorifică-ți bunurile personale, pasiunile și abilitățile

Soluția mai complicată care te poate ajuta să-ți achiți datoriile este să primești mai mulți bani. Poți apela la ea în mai multe moduri, dar nu toate la fel de eficiente.

  • Unul dintre acestea ar fi să vinzi obiecte personale valoroase (bijuterii sau aparate electrocasnice), cu dezavantajul major că nu are continuitate. La un moment dat (care poate surveni cu mult înainte să reușești să-ți achiți toate datoriile), nu vei mai avea ce să vinzi.
  • O altă variantă ar fi să-ți monetizezi hobby-ul. Dacă ai o pasiune care oricum îți ocupă o mare parte din timpul liber, caută un mod prin care poți obține bani de pe urma ei. De exemplu, dacă îți place să scrii, încearcă să obții venituri suplimentare publicând singur cărți electronice și comercializându-le apoi în librăriile digitale.
  • Varianta care-ți oferă însă mai multă siguranță este să-ți găsești un serviciu mai bine plătit. Un job part-time este o altă opțiune, dar ține cont de faptul că stresul poate fi periculos. Dacă te suprasoliciți, riști să ai probleme de sănătate în viitor, probleme al căror tratament poate fi costisitor.

Totuși, niciuna dintre metodele de mai sus nu-ți poate garanta rezolvarea definitivă a problemei datoriilor. Trebuie să înțelegi că, fără o evaluare financiară continuă și fără o perspectivă de ansamblu asupra bugetului și a nevoilor tale, îți va fi greu să păstrezi un echilibru între venituri și cheltuieli. Străduiește-te să capeți obiceiuri financiare bune, fii prudent când faci cumpărături și nu împrumuta bani pentru capricii, ci doar atunci când ai cu adevărat nevoie de ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *