Cumpărarea unei mașini. Ghid practic

Posted on

Ai găsit de curând într-un anunț de vânzare mașina visurilor tale, la volanul căreia abia aștepți să te așezi? Atunci ai ajuns unde trebuie, pentru că ți-am pregătit mai jos toate informațiile de care ai putea avea nevoie atunci când te pregătești să cumperi o mașină la mâna a doua din România. Iată ce trebuie să știi despre acest proces important din viața ta!

De ce să cumperi o mașină la mâna a doua?

An de an, marile concerne auto scot pe piață modele noi, mult mai complexe și mai sofisticate decât cele lansate în trecut, care sunt în rând cu tehnologia și se conduc din ce în ce mai ușor, poluând din ce în ce mai puțin. Asta face ca mașinilor care au apucat deja să fie rulate să le scadă din valoare, dar acest aspect nu poate fi decât îmbucurător pentru tine! Prețul unei mașini second-hand este cu mult mai redus decât cel al unui autoturism care nu a ieșit încă pe poarta fabricii. La scăderea prețului mașinilor la mâna a doua au mai contribuit și eliminarea anumitor taxe, așa cum este cea de înmatriculare, sau reducerea altora, cum este cazul taxei de timbru.

Așadar, avantajul cel mai mare de care te poți bucura la achiziția unei mașini second-hand este prețul accesibil al acesteia. Decizia nu vine doar cu plusuri, pentru că e bine să ții cont de faptul că viitorul tău autoturism nu va avea întocmai dotările la care visezi, iar numărul de kilometri înregistrați în bord este direct proporțional cu schimbul de piese pe care este posibil să fii nevoit să îl faci. Chiar și așa, prețul total al noii tale achiziții va fi unul accesibil pentru orice buzunar.

Iată cum va decurge întreg procesul de cumpărare a unei mașini, de la dorință la prima cheie.

1. Stabilește un buget clar

Piața mașinilor second-hand din România este una foarte dezvoltată, cu autoturisme pentru toate gusturile. Primul lucru pe care va trebui să-l faci va fi să stabilești care este bugetul tău pentru o investiție de acest gen. Poți lua decizia acum și poți începe să aduni bani în fiecare lună, ca mai apoi să poți face un împrumut rapid pentru acoperirea întregii sume de care ai nevoie pentru a fi noul proprietar al mașinii pe care ai pus ochii. E bine să știi că investiția într-o mașină care are maximum 5 ani te va scuti în viitorul apropiat de reparații sau înlocuiri de componente, care în cazul mașinilor mai vechi sunt iminente. Un autoturism pe care te poți baza pentru un timp îndelungat costă în jur de 10.000 de euro, însă poți da și peste anunțuri cu mașini mai ieftine de atât, dacă urmărești cu atenție platformele dedicate vânzării auto din România.

2. Alege o marcă și un model preferat

După ce ai stabilit un buget realist, poți trece la pasul în care îți alegi o marcă pe care o preferi și un model care să îți satisfacă nevoile. Dacă nu ai o familie numeroasă, poți opta pentru o variantă cu un portbagaj nu foarte generos, însă dacă ai mai mult de un copil, ține cont de faptul că spațiul este extrem de important, mai ales dacă îți propui să luați în vacanțe și mașina.

Foarte important este și consumul de combustibil al autoturismului pe care te pregătești să îl cumperi, pentru că va reprezenta o cheltuială lunară constantă.

3. Caută cu răbdare mașina pe care ți-o dorești

Presupunând că achiziția mașinii nu este o urgență, urmărește câteva săptămâni la rând evoluția prețurilor pieței auto și caută anunțul potrivit. O investiție de acest tip este una de care vrei să te bucuri pentru cât mai mult timp, așa că ai suficientă răbdare până când apare exact ceea ce cauți.

4. Vizioneaz-o și negociază prețul final

Imediat ce ai identificat un anunț în care pare să fie descrisă mașina pe care ți-o dorești, programează o vizionare a acesteia și du-o la un test drive. Dacă totul pare a fi în regulă, cere-i actualului proprietar o verificare autorizată, într-un service specializat, în urma căreia vei afla care sunt, cu adevărat, motivele pentru care acesta dorește să o vândă. Chiar dacă mașina este în perfectă stare de funcționare, pregătește-te să investești imediat după cumpărarea ei în consumabile, precum plăcuțe de frână, uleiuri, amortizoare sau filtre.

Negociază prețul final și nu accepta o ofertă mult prea scumpă pentru tine, pe care nu vei avea cum să o susții financiar și care te va obliga să îți creezi datorii.

5. Întocmește actele de vânzare-cumpărare

Verifică atent toate actele mașinii și apelează la un ajutor specializat, dacă această etapă ți se pare prea complicată. Semnează actele doar după ce ai înțeles tot ce acestea specifică!

6. Înmatriculează mașina

Chiar dacă mașina a fost deja înmatriculată în România, mai ai de făcut un drum până la Înmatriculări Auto până să te poți bucura pe deplin de noua ta achiziție. Nu uita să declari autoturismul și la Administrația Financiară, care va înregistra mașina în rolul tău fiscal.

După ce ai parcurs toți acești pași, bucură-te de noua ta mașină și de drumuri bune făcute la volanul acesteia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *