Decizii-care-îți-pot-îmbunătăți-finanțele-personale

Decizii care îți pot îmbunătăți finanțele personale

Posted on

Dacă vrei să ai un nivel de trai mult mai bun, determinat de obținerea unui surplus de bani lunar mai mare, nu este neapărat nevoie să câștigi mai mult. Experții susțin că cel mai bun (și rapid, în același timp) mod prin care nivelul de trai al unei persoane se poate îmbunătăți de la o lună la alta are legătură cu modul în care finanțele acesteia sunt gestionate. 

 

Dacă te gândești la Wall Street de îndată ce ai citit cu acest cuvant pompos – FINANȚE – trebuie să știi că lucrurile sunt mult mai simple de atât. În esență, propriile finanțe reprezintă averea ta în bani. Cu cât știi mai bine să o gestionezi, cu atât poți rămâne cu un surplus din ce mai consistent la finalul fiecărei luni, surplus pe care îl poți apoi utiliza pe nevoi ce țin de validarea ta socială, satisfacerea unor capricii etc.  

Iată cum îți poți îmbunătăți finanțele personale: 

Stabilește un obiectiv clar

Pentru a obține rezultatele sperate, este important să vizualizezi modul în care vei ajunge să pui deoparte mai mulți bani, lună de lună. NU este suficient doar să spui: vreau să rămân cu 500 de lei în plus, în ultima săptămână dinainte de salariu. Cum ajungi să rămâi cu acești bani? Ei bine, aici intervine importanța vizualizării acestui obiectiv. Fiecare cheltuială, fiecare capriciu satisfăcut, toate acestea trebuie puse pe o foaie, pentru a avea o imagine cât mai de ansamblu asupra modului în care tu cheltuiești. O astfel de analiză, pe care o poți avea (fizic) în fața ochilor, îți permite să știi de unde poți “tăia” anumite cheltuieli, astfel încât acestea să se materializeze, la finalul lunii, în suma de bani pe care ți-ai propus să o pui deoparte. 

Regula 50 / 30 / 20 

După ce ai stabilit bugetul pe care urmează să îl aloci cheltuielilor din luna următoare, în funcție de obiectivul setat, îți recomandăm să utilizezi regula 50 / 30 / 20, cea mai la îndemână metodă pentru îmbunătățirea finanțelor personale. Iată ce înseamnă mai exact această regulă: 

 

50% din venituri – acoperirea nevoilor de zi cu zi

Nevoile de zi cu zi se traduc prin acele cheltuieli de bază, pe care fiecare persoană le suportă lunar, pe: mâncare, utilități (curent, apă, gaze naturale), transport (metrou, microbuze interurbane, tren etc), sănătate (medicamente, tratamente ambulatorii, medicină alternativă etc). 

 

Sunt cheltuieli direcționate către zone total diferite de cele ce ating aspecte precum: validarea socială, respectul față de propria persoană, satisfacerea unor dorințe sau a unor capricii. Acoperirea nevoilor de zi cu zi asigură menținerea aceluiași nivel de trai existent, însă în cazul în care aceste nevoi absorb mai mult de 50% din venituri, schema de cheltuieli trebuie regândită, avându-se în plan reducerea acestora și încadrarea în plafonul mai sus amintit. 

30% din venituri – satisfacerea unor capricii personale

Vorbim despre cheltuielile direcționate către satisfacerea unor dorințe, pasiuni, hobby-uri, capricii. Această pondere din venituri trebuie să acopere cheltuielile pentru vacanțele pe care vrei să le faci în următoarele 12 luni, distracția din timpul liber, ieșirile de o zi, de la finalul săptămânii etc. 

 

Tot de aici trebuie să plece fonduri către haine, parfumuri, încercarea unor preparate exotice (fără a avea absolut nicio legătură cu ideea de ‘hrană’, ca mod de menținere a funcțiilor vitale ale organismului pe linia de plutire). IMPORTANT DE REȚINUT: chiar dacă veniturile tale cresc, ponderea dedicată capriciilor personale trebuie să rămână la același nivel de 30%. 

20% din venituri – direcționarea către propriul fond de economii

Pe lângă formarea propriului fond de economii, acest “20%” din venituri mai trebuie să acopere și datoriile pe care le ai și cheltuielile neprevazute. Experții susțin că această pondere, dedicată economiilor și celorlalte aspecte despre care am vorbit în rândul de mai sus, trebuie să crească gradual, astfel: 

  • În intervalul de vârstă 20-25 de ani: 5% din venituri către fondul de economii; 
  • În intervalul de vârstă 30-35 de ani: 10-20% către fondul de economii; 
  • După 35 de ani: capacitatea de economisire trebuie să depășească 20%. 

Iată modul prin care îți poți îmbunătăți finanțele proprii. Regula 50 / 30 / 20 este o metodă testată și extrem de practică, ce are în vedere cele mai importante ponderi din cuantumul total de bani lunari pe care îi primești. Educatia financiara este importantă? Absolut! Iar motivul este unul cât se poate de simplu: printr-o strategie coerentă de administrare a propriilor finanțe, poți avea un nivel de trai mult mai bun, fără a fi însă neapărat necesar ca tu să și câștigi mai mulți bani. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *