Avansul și costurile pentru Programul Prima Casă

Posted on

Dacă te-ai săturat să plătești chirie în fiecare lună și vrei să te bucuri de propria ta casă, a venit momentul să aplici pentru un credit de locuință. Programul Prima Casă este cea mai la îndemână metodă prin care poți trece de la stadiul de chiriaș la cel de proprietar cu acte în regulă în mai puțin de o lună. Totuși, de la vis la realitate vei avea de făcut câțiva pași, așa că înarmează-te cu multă răbdare și pregătește-te pentru vizionări ale apartamentelor care s-ar apropia de ideea unei case de vis pe care o ai, câteva drumuri la bancă și negocieri acerbe cu agenții imobiliari.

În afară de împrumutul pe care o instituție bancară ți-l poate oferi, cheltuiala făcută la cumpărarea primul tău apartament va mai cuprinde și costuri separate, despre care îți vom povesti pe larg în cele ce urmează.

Avans pentru Prima Casă – câți bani trebuie să ai puși deoparte?

Programul Prima Casă susține proiectele noi de construcție, așa că dacă te gândești să achiziționezi un apartament într-un bloc de locuințe care este în curs de finalizare, poți obține până la 70.000 de euro de la o bancă. Condiția pe care trebuie să o îndeplinești este ca avansul de care dispui la cumpărare să fie de minimum 5% din valoarea totală a locuinței. În altă ordine de idei, dacă vrei să deții o proprietate în valoare de peste 70.000 de euro, va trebui să plătești din economiile proprii diferența de preț dintre pragul de 66.500 euro și costul ei propriu-zis.

Dacă ai mai multă încredere în blocurile de locuințe construite deja și ai pus ochii pe un apartament al cărui valoare este de maximum 60.000 de euro, avansul, conform legii, va fi tot de 5% din valoarea totală a imobilului. La fel, dacă locuința pe care vrei să fie trecut numele tău are o valoare mai mare de 60.000 de euro, îți va reveni obligația de a susține restul sumei cu bani proprii.

Cei care aleg să cumpere un apartament construit de asociații fără personalitate juridică beneficiază de un tratament special, mai exact de credite de până la suma de 75.000 de euro, susținute de un avans de 5%.

Ce costuri are Prima Casă?

Principalul cost al creditului este, așa cum probabil ți-ai dat seama, plata dobânzii aferente împrumutului obținut cu ajutorul unei bănci. Dobânda este calculată dintr-o marjă fixă, stabilită încă de la semnarea contractului, și o variabilă, în acest caz Robor-ul, adică indicele de referință. La dobândă se mai adaugă și costul comisionului de gestiune, care depinde de la o bancă la alta. Este posibil ca unele bănci să pretindă dobânzi mai mici, însă comisioane mai mari, așa că fii foarte atent atunci când semnezi contractul pentru Prima Casă, dacă vrei să nu te trezești cu rate lunare pe care nu le poți susține.

Tot la categoria de costuri pentru Prima Casă trebuie încadrat și comisionul de garantare, care poate fi de 0,45% pe an și care se calculează fie la 40%, fie la 50% din soldul total. Să nu uităm nici de comisionul de analiză al dosarului, care și acesta variază în funcție de banca la care ai decis să apelezi pentru un credit pentru locuință. Taxele notariale sunt și ele pe lista de plăți și nici evaluarea imobilului nu trebuie ignorat. Aceasta se face în acord cu banca de la care vrei să obții împrumutul, care te va ghida către o listă de evaluatori agreați, din care tu poți alege. Deși ultimul lucru la care te-ai gândi atunci când aplici pentru creditul prima casă este să faci un al doilea credit, există opțiuni simple pentru aceste costuri „ascunse”, pentru cheltuieli suplimentare. Poți aplica pentru un credit online rapid pentru sume mai mici – astfel vei avea la timp toți banii pentru a începe noul tău proiect de viață.

Dacă politica băncii dictează asta, e posibil să fii nevoit să îți faci și o asigurare de viață odată cu semnarea contractului, pentru că cea de locuință a devenit, oricum, obligatorie.

Acestea sunt costurile pe care va trebui să le suporți, odată ce ai hotărât că e momentul să ai propriul loc pe care să îl numești „acasă”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *